Zonmixer och väggpaneler i mindre gym
Kan man bygga ett enkelt ljudsystem där användaren kan välja mellan olika musikkanaler och styra volymen från väggpaneler i varje rum? Absolut!
Om man som i det här fallet har ett mindre fristående gym som inte vill använda en datorbaserad uppspelningstjänst med löpande abonemang så kan man istället utgå från en zonmixer tillsammans med flera mediaspelare.
Företagshälsan i Sävsjö är ett exempel på en kund som valde följande lösning.
Önskemålet var att ha tre separata ljudzoner fördelat på två omklädningsrum och själva gymdelen. Rummen skulle ha väggpaneler för val av musikkanal och styrning av volym. Personalen ville också kunna styra volym och kanal via sina mobiler.
Matrix-mixer och mediaspelare
Produkterna som vi valde att jobba med blev {{widget type="catalog/product_widget_link" anchor_text="Audac MTX48" title="Audac MTX48" template="catalog/product/widget/link/link_inline.phtml" id_path="product/6536"}} som är en 4-zons matrix-mixer där man bland annat kan ansluta den enkla väggpanelen {{widget type="catalog/product_widget_link" anchor_text="MWX45" title="MWX45" template="catalog/product/widget/link/link_inline.phtml" id_path="product/6539"}} till varje zon (rum). I det här fallet var önskemålet att ha 4 internetradiokanaler att välja mellan vilket löstes med Audac XMP44 som är en modulbaserad mediaspelare där man kan bestycka enheten med upp till 4 moduler som ger 4 oberoende ljudkanaler.
Man kan i dagsläget välja mellan Internetradio, FM-radio, MP3 spelare, och blåtandsmottagare. En modul för Spotify är på gång inom kort. Det finns även en modul för röstuppspelning eller andra ljudfiler som kan triggas via kontaktslutning eller timer. På framsidan av XMP44 finns det även möjlighet att ansluta USB-minnen med MP3 musik så att varje kanal har en backuppfunktion som tar över så att det inte blir tyst om t.ex. internetanslutningen till radion ligger nere. Som förstärkare valdes två 4-kanals-slutsteg i EPA-serien. Bilden ovan visar uppställningen under testkörning och konfigurering på vårt kontor.
MWX45 väggpaneler för enkel styrning
I omklädningsrummen och i gymdelen monterades den stilrena och smidiga MWX45 panelen som hör till zonmixern. Även om panelen har programplatser för upp till 8 val av anslutna ljudkällor så kan man avaktivera de som inte används så att besökaren enbart kan bläddra mellan de som är aktiva. I den här konfigurationen väljer besökaren mellan radiokanal 1-4 på de översta knapparna och volym upp och ner på de två andra.
Här ses en av panelerna i ett av omkädningsrummen tillsammans med en snygg väggmonterad högtalare från Bose.
Webbgränssnitt för fjärrstyrning och konfiguration
MTX-serien är väldigt smidig att konfigurera och ett av de få frågetecken som brukar uppstå när kunder själva driftsätter den med vår hjälp på distans rör sådant som har med det lokala nätverket att göra. MTX:en ska ligga inom samma adresser för att man ska komma åt den och vill man få möjlighet att kontrollera den på distans så behöver man också ställa in sin router för att hantera det. I övrigt så gör man sina grundinställningar som hanterar anslutna ingångskällor, om zonerna ska köras i stereo eller mono, 2-bands EQ per utgångszon osv. Man kan också namnge zoner och ingångskällor som man vill.
Det ska nämnas att MTX-mixrarna inte nödvändigtvis behöver anslutas till en router om man inte vill använda appstyrning eller åtkomst direkt från någon dator som står på annan plats i lokalen. Man kan istället ansluta en bärbar dator med kabel direkt till mixern vid installaton eller senare ändringar.
Appstyrning via telefon eller surfplatta
Audac har ett gränssnitt för appstyrning som de kallar TOUCH. Här kan den som installerar välja att bygga upp ett eget gränssnitt och lägga till de funktioner som olika användare ska få tillgång till. I bilden på iPaden ovan så har man valt att lägga till ett flertal olika styrmöjligheter och där appen visar vad som spelas upp mm. Men man kan också skala ner åtkomsten för att göra det så enkelt som möjligt. Läs gärna mer och se filmen om TOUCH på Audacs hemsida.
Enklast möjliga styrning
I det specifika fallet som vi utgår från här så får personalen möjlighet att fjärrstyra samma funktioner som panelerna ger via sina telefoner. Dvs. volym och val av musikkanal i varje zon. I bilderna ovan har vi inte hunnit döpa funktionerna till rätt namn men de visar hur enkelt gränssnittet blir.
Fler alternativ
MTX-serien av zonmixrar finns med antingen 4 eller 8 zoner och det är enkelt att komplettera med andra val av ljudkällor än bara radio som vi har beskrivit här. Det kan vara utropsmikrofon, Sonos-spelare, dator eller liknande. I andra situationer kan man välja att öppna upp så att användaren själv kan välja radiokanal eller låtar via åtkomst från app. Antingen på en eller flera av anslutna uppspelningsenheter.
Det finns även en större styrpanel som heter MWX65 som ses ovan och som kan användas om man exempelvis har ett utbildningsrum där man vill kunna ansluta trådlös mikrofon och ljud från dator till projektor/skärm mm.
Sammarbete med lokalt installationsföretag
Ovanstående installation i Företagshälsan gjordes i sammarbete med serviceinriktad och kompetent personal från Sävsjö Digital som sålde in och installerade lösningen till kund.
Vi gör löpande införsäljningar där vi projekterar och hjälper till med systemlösningar för kunder över hela Sverige. I de flesta fall köper kunden produkterna direkt av oss men använder t.ex. en lokal elfirma eller egen personal för kabeldragning och installation och där vi sedan hjälper till med driftsättning på distans eller genom besök. Vi kan också erbjuda en helhetslösning komplett med installation.
Vad kan vi hjälpa dig med?
/Andreas Boström
-
Publicerad i
enkel användning, hur gör man, internetradio, ljudanläggning, väggpaneler, zonmixer