Fri frakt över 2000 kr
Vi bygger om - Ursäkta att det saknas produkter i många kategorier

Rapport från LLB-mässan 2016

Rapport från LLB-mässan 2016

För några veckor sedan var det dags för besök på LLB-mässan i Älvsjö för att prata med leverantörer och kolla in aktuella branschnyheter. Mässan som pågick 10-12 maj besöktes i år av ca 3500 personer och hade nästan 100 utställare. Just nu hänger det rätt mycket åsikter i luften angående om mässan ligger på rätt årstid och vad som händer med Musikmesse och Pro Light + Sound i Frankfurt efter deras förändringar. Oavsett var det landar så tycker jag personligen att det är värt att besöka LLB för att kunna träffa många av våra aktörer på samma plats och att hålla liv i den enda mässa vi har i Sverige av det här slaget. Men visst, att lägga mässan på hösten kunde kanske motverka lite av den mäsströtthet som kan uppstå eftersom NAMM, ISE, PLS och LLB hålls inom en förhållandevis kort period mellan januari-maj. 

 

Slutstegsmodellerna SMA och SMQ från Audac får en uppdatering med möjlighet att stoppa in en insticksmodul för Dante Audio som ger 4 in- och 4 utgångar över Dante-nätverk. Analogt anslutna ljudkällor kan även skickas vidare som Dante och tvärtom.

 

När Chauvet lanserade sin Rogue-serie höjde man ribban på prestanda och kvalitet och fler professionella användare började använda dem i tyngre sammanhang. Nu tar man ytterligare ett kliv upp och släpper en modellserie kallad Maverick som innehåller Spot, Wash och Hybrid-huvuden. Ljusutbytet är högt från en 440W LED och trådlös DMX och CMY-mixning är standard. Maverick börjar levereras i Juni. 

 

Chauvet Rogue-serien uppdateras också med R1 FX-B som är en beam-effekt med fem individuellt kontrollerbara huvud med 15W RGBW vardera. R1 FX-B är riktigt snabb och blir ett bra effektkomplement till Rogue-seriens övriga moving-head.  

 

Allen & Heath QU-SB är ytterligare en modell av digital mixer där man använder en iPad som kontrollyta istället för en konstruktion med fysiska reglar. Och det finns många sammanhang både mobilt och fast där detta fungerar alldeles utmäkt. Hårdvaran och "stage-boxen" ger 18 ingångar och 14 utgångar och kan expanderas till 32 in / 24 ut. App för monitorstyrning finns både för Android och iOS. Listpriset i skrivande stund är 10995:- inkl.moms. 

 

Mackie ger sig in i ett segment som fortfarande är ganska tunnt med produkter. ProDX 4 och 8 är två superkompakta digitalmixrar som använder telefon eller surfplatta med app för Android eller iOS som kontrollyta. ProDX 4 har 2 st mic/line och 1 st 3,5mm stereo in och ProDX 8 har 6 st mic/line + 1 st 3,5mm stereo in. Dessutom kan man streama musik eller backing tracks via Bluetooth. Enkel nivåstyrning av respektive kanal kan göras från fronten och övriga funktioner som EQ, effekter, mix-presets mm kommer man åt via appen. Vid lanseringen kostar mixrarna 2295:- respektive 3295:- inkl.moms! 

 

Äntligen kommer en vit variant av Briteq´s populära LED-fresnel BT-Theatre 100EC MKII. Det här är den mest prisvärda fresnelarmaturen med LED som vi har testat än så länge och levereras komplett med barndoors för 4695:- inkl.moms. Ljusutbytet från dess 100W COB LED är motsvarande en 1000W fresnel och har 3200K som färgtemperatur. Armaturen har manuell zoom på 10-55 grader och dimmerfunktionen kan kontrolleras direkt på armaturen eller via DMX. 

 

Ny kraftfull LED-strobe med pixelmappning från Briteq. MT-Gigaflash har utrustats med 1260 st 0,8W dioder och kan även användas som blinder med 100% effekt i upp till 40 sek. Det kommer även en mindre modell som heter BT-Magicflash. 

 

Briteq släpper även två nya fresnel-armaturer med LED i ett lite nättare format än BT-Theatre 100EC. Armaturerna kommer att finnas i både vitt och svart och dess mindre format passar utmärkt i både mobila sammanhang och för fast installation där 100EC blir för klumpig. BT-Theatre 50WW har varmvit LED-källa på 3200K och har precis som storebror 10-50 graders manuell zoom och ett CRI-värde på <92 för naturliga färger. Den andra modellen kallas BT-Theatre 60FC och har RGBW för färgväxling också. 

 

dB Technologies OPERA-serie har genomgått en rejäl förändring med nytt utseende, nya förstärkare och ny DSP. Nya OPERA-serien består av tre storlekar med 10", 12", och 15" element samt med 1" diskantdriver. Modellerna har även ett nykonstruerat asymmetriskt diskanthorn för optimerad spridningsbild. 

 

En av de nyheter som jag uppskattade mest på LLB var dB Technologies DVX-högtalare som nu kommer i vit färg. En högtalare i mängden tänker du kanske men för den som har sökt efter vita aktiva högtalare med trälådor vet att utbudet är väldigt begränsat. Här fyller de verkligen en lucka. DVX är multifunktionella kabinett med bland annat roterbara horn, asymmetrisk form, många möjligheter till flygning med 19 upphängningspunkter samt tillbehörsbyglar för vertikal eller horisontellt läge. Högtalarna kan även användas liggande som golvmonitor eller på stativ med bygel som i bild ovan alternativt via inbyggd stativkopp. DVX finns som 8", 10", 12" och 15" modeller och är utrustade med 1000W Klass-D förstärkare samt DSP med bland annat delningsfilter, EQ, limiter och faskorrigering. För den som använder DVX mobilt kommer det även att finnas vadderade skyddsöverdrag att köpa som tillbehör. 

 

Snygg överblick av ett antal nyheter från Voice Technologies. Bland annat en mygga för Smartphones och kameror  samt ett antal headset med kombinerade in-ear-hörlurar för scenbruk. 

 

Här kommer en annan personlig favorit från mässan. ECT visade sin nya modellserie av ljusbord som kallas ColorSource Consoles som består av fyra modeller: ColorSource 20 och 40 samt 20AV och 40AV. Ljusborden passar perfekt för mindre sammanhang som skolor, kyrkor och amatörteatrar där man har ett mindre antal armaturer men ändå behöver avancerade funktioner för att kunna styra en kombination av LED-bars, LED-Wash och rörliga LED-armaturer. Borden hanterar 40 respektive 80 enheter (fler kan ligga på samma adress) och skillnaden på AV-modellerna är att de även kan skicka ut ljudeffekter via stereoutgång och bild/videomaterial via HDMI. Dessutom ligger de bra till i pris!

 

Enheter för trådlös DMX från branschledande Wireless Solution Sweden / W-DMX. Kontakta oss för priser och offert.

 

Zero 88 FLX är ett alternativ till Avolites Quartz. 

 

Robe PATT i bild ovan är en familj av snygga tungstensarmatuer för scen och event. Vi hjälper dig gärna med offert på Robe-armaturerna och kan inom kort även presentera en betydligt billigare variant med liknande utseende. Den nya Briteq BT-Vintage kommer att kosta ca 3500:- inkl.moms och blir då ett alternativ för många som inte har råd med originalet. Armaturen använder en HPL-750 halogenlampa och passar exempelvis scen, diskotek, TV-studios mm. 

Vill du veta mer om de nya produkterna eller om du undrar över pris och leveranstid så är du varmt välkommen att ringa eller maila.


/Andreas Boström

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Orderkommentar
Lägg till rabattkod