Fri frakt över 2000 kr
Vi bygger om - Ursäkta att det saknas produkter i många kategorier

Användarvänlig ljudanläggning för mindre gym

Användarvänlig ljudanläggning för mindre gym
Hur gör man för att skapa en användarvänlig ljudanläggning för ett mindre gym? Den frågan får vi ganska ofta och här kommer jag att visa ett exempel.


Önskemålet från den som frågar är ofta att man vill ha så få funktioner och kontroller som möjligt så att även teknikovana användare förstår hur anläggningen ska skötas. Många vill även kunna låsa in utrustningen, antingen så att den ska fungera med några få alternativ trots att frontdörren är låst eller så att personalen öppnar varje gång anläggningen ska användas.

I väldigt enkla sammanhang finns det givetvis inget som hindrar att man bara ställer mixer, förstärkare mm på en hylla men att använda sig av ett 19" väggrack har många fördelar. Som att produkterna sitter fastskruvade och att man kan låsa både front och sidoluckor samt att allt sitter kopplat utan att man behöver se alla kablar och anslutningar. Det blir både snyggt och praktiskt med andra ord!

 

Rack - PRE116 - TSP40


I den här artikeln så utgår jag från ett specifikt fall där utrustningen ovan skulle sitta i ett mindre gym och oftast användas med låst frontlucka. Man kan i det här fallet välja mellan följande sätt att använda anläggningen. 

 

Alternativ 1 - Dörren till rackskåpet är öppen för besökaren 

 • Användaren kan själv justera volym på mixern. 
 • Radion kan antingen låsas till en kanal med lösenord eller vara öppen för sökning och kanalbyte. 
 • Radion kan kontrolleras med fjärrkontroll så länge den inte är låst med lösenord. 
 • Besökaren kan koppla upp sig mot blåtandsmottagaren. Antingen den som är inbyggd i mixern eller en extra enhet med väggmonterad och återfjädrande tryckknapp. 
 • Volymjustering för blåtand kan därefter göras på mixern eller till viss del via telefonen. 
 • Det finns även möjlighet att koppla in telefonen via aux-ingång med kabel på framsidan. 

 

Alternativ 2 - Dörren till rackskåpet är låst för besökaren 

 • Personalen ställer volymen för radio och blåtandsmottagaren. 

 • Om man inte låser radion med lösenord så kan man använda fjärrkontrollen för "mute" när blåtandsmottagaren ska användas.

 • Besökaren kopplar upp sig mot blåtandsmottagaren genom att hålla in tryckknappen på väggen i 3 sekunder *. (Avser i det här fallet en extra mottagare).

 • Om radion är tystad via mute-knappen på fjärrkontrollen och användaren kopplar upp sig mot blåtandsmottagaren så har man i förväg satt lämplig volym och användaren kan utifrån det göra viss justering utifrån sin telefon. 

 • Radion kan kontrolleras med fjärrkontroll så länge den inte är låst med lösenord. 

 
* Vi har blåtandsmottagare som kan läggas dolt i rackskåpet eller monteras i undertak och med extern väggmonterad tryckknapp för att para ihop telefonen med mottagaren. En artikel som visar vad du behöver och hur det ser ut hittar du här >>
 

Petskydd över slutsteget

För att göra allt så enkelt som möjligt så har slutsteget (förstärkaren) längst ned dolts med ett petskydd. Volyminställningarna på steget är satta av den som har monterat vilket innebär att personalen enbart behöver ställa volymen på respektive kanal för t.ex. radio eller blåtand samt master ut (huvudvolym). Om man märker upp respektive volymkontroll så blir allt väldigt smidigt! I det specifika fallet var önskemålet att även radion skulle vara låst för ändringar vilket går utmärkt med modellen som vi valde där man bara sätter ett lösenord som måste anges för att göra ändringar.
 
Längst upp i rackskåpet sitter en strömlist som agerar 19"-monterad grendosa med 8 uttag på baksidan samt med on/off-knapp för alla enheter på framsidan. Den kostar inte många hundralappar och ger både smidig strömanslutning och på och avstängningsmöjlighet när vi har dolt förstärkaren. De rackenheter som inte används och som annars gapar tomma har här dolts med rackplåtar så att man inte ska kunna komma åt att ändra i anslutningar och kablar bakom enheterna och som bonus ser det snyggt och prydligt ut.  

PRE116 baksida 

Samma princip - annan hantering

Som du förstår så passar ovanstående inlåsta exempel inte i en yogasal eller en liten gruppträningssal med instruktör. Men principen är den samma. Att skala ner antalet möjliga inställningsrattar och knappar så mycket som möjligt utan att ta bort nödvändiga funktioner. 

Den rackmixer som vi säljer mest av och som även efterfrågas mest av återkommande kunder är {{widget type="catalog/product_widget_link" anchor_text="AUDAC PRE116" title="AUDAC PRE116" template="catalog/product/widget/link/link_inline.phtml" id_path="product/7807"}}som ses ovan. Den har en ovanligt lyckad kombination av precis de funktioner man behöver och en layout som är superenkel att förstå för användaren. Till att börja med har den 3-bands EQ (tonkontroller) för 2 mikrofoningångar som sitter på baksidan. Det gör att man kan sätta ett bra grundljud för headsetmikrofoner till instruktörerna. Vidare har den inbyggd blåtandsmottagare vilket gör att många anläggningar klarar sig helt utan annan mediaspelare än sina telefoner som ansluts antingen via aux-kabel eller Bluetooth. I ett exempel med 1 st headset, blåtandsanslutning och aux-kabel så behöver instruktören bara tänka på 3 volymrättar för kanalerna förutom mastervolymen som normalt lämnas orörd. Busenkelt!    


När det gäller rackkombinationen ovan så kan den givetvis se annorlunda ut för en annan köpare med andra ljudkällor och även skalas upp med fler eller större förstärkare, större rackskåp osv.  

 

Utmärkt även för mindre konferensanläggningar

Den här kombinationen är förresten lika användbar för mindre konferensanläggningar, skolor, hörsalar etc. där man kompletterar med 1 eller 2 trådlösa mikrofoner och ansluter telefon eller dator som mediaspelare via aux eller blåtand. Grundtanken finns kvar med att ge teknikovana användare så få inställningar att hantera som möjligt och att förhindra folk från att koppla om utrustingen så att det inte fungerar för nästa person som kommer. 

 

WPR406 Rack


Snygga rackskåp från Caymon

I mitt exempel har jag använt ett 19" väggrack som är 6HE (höjdenheter) och som finns i både svart och vit färg. Just den här {{widget type="catalog/product_widget_link" anchor_text="WPR406" title="WPR406" template="catalog/product/widget/link/link_inline.phtml" id_path="product/6730"}}modellen är något grundare än standarddjup för att bli så kompakt som möjligt och passar därför utmärkt till mindre anläggningar som inte behöver kraftiga och djupare slutsteg.

 


 

Om du behöver hjälp med offert för ny anläggning eller har frågor och funderingar kring befintlig utrustning så är du varmt välkommen att ringa eller maila.  

/Andreas Boström

 

 

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Orderkommentar
Lägg till rabattkod