Fri frakt över 2000 kr
Vi bygger om - Ursäkta att det saknas produkter i många kategorier

Photokina 2012 - Världens största fotomässa

Med tanke på att det är dags för Fotomässan i Älvsjö till helgen så passar det bra med en tillbakablick på Photokina som hölls för några veckor sedan. Photokina som arrangeras i Köln vart annat år är världens största foto och bildmässa och drog det här året 185 000 besökare och 1158 utställare från hela världen. Häng med på en liten rapport från utvalda delar! .

För vår del så var det Elinchrom som bjöd på flest nyheter i år. Den största nyheten är att hela blixtsortimentet nu har RX funktionalitet vilket innebär att man kan fjärrstyra alla blixtar inklusive nya billiga RX One med Skyport sändare och WiFi modul. Alla blixtar upp till Style RX och Ranger RX har inbyggda mottagare och till de andra köper man till externa mottagare. Via Skyportsändaren som sätts på kameran kan man sedan styra effekt, inställningsljus av/på och välja grupp och frekvens. Via Elinchroms WiFi modul kan man dessutom skapa ett nät som gör att du kan kontrollera blixtarna via iPhone och iPad och via Skyport USB RX modulen kan du styra ännu fler funktioner via en dator. USB sändaren har förresten sänkts till trevligt låga 295 kr !  I Bild ovan syns nya BXR som ersätter BX-Ri serien. .

I och med RX uppdateringarna så får även D-Lite 2 och 4 nya modellbeteckningar och serien heter numera D-Lite RX.

I samband med mässan så släpper Elinchrom en helt ny instegsmodell som heter D-lite RX One. Trots att den bara kostar 1595:- så har den ändå inbyggd Skyportmottagare och RX funktionalitet! Här tar Elinchrom ett jättekliv framåt jämfört med andra fabrikat i samma prisklass. Effekten är 6-100Ws och passar bra för dig som är nybörjare och inte har så stor studio och eller tight budget. D-Lite RX One kommer även att säljas i två olika paket med tillbehör. .

För en tid sedan lanserades ett Li-Ion batteri till Ranger Quadra. Fördelarna är  0,73 Kg i stället för 1,7 Kg, 30% mindre storlek, 100% mer kapacitet vilket innebär ca 300 blixtar på full effekt samt snabb laddning och ingen minneseffekt. Använder man de nya batterierna till Quadra så syns dock inte batteristatusen i displayen utan man får kontrollera detta på en indikator på batteriet. Med anledning av detta så uppdateras Quadra till "Quadra Hybrid" och blir då fullt kompatibel med de nya Li-Ion battererna. Skillnaden i storlek syns ovan.

En favorit är tillbaka! Elinchrom återintroducerar Square 44 reflektorn. Nu i ny tappning tillverkad i plast och med lägre pris. Den kostar nu 1495:- inklusive raster. .

Walimex monter var välbesökt men visade inte så jättemånga nyheter det här året. De brukar däremot vara duktiga på att pusha ut nyheterna kontinuerligt under året. . Walimex sortiment av tillbehör för DSLR video har exploderat och vi har tyvärr inte hunnit med att lägga upp allt i e-butiken ännu men i skrivande stund så finns en del nya modeller av glidskenor och dollys uppe. .

Den billigaste modellen av Dolly i bild längst ned till höger kostar bara 495:- och finns nu i e-butiken. .

Ibland får vi frågor om Walimex har Beautydish reflektorer med vit insida och det har dom. Dock bara med fast Walimex / Bowens S-bajonett fäste och inte i vår populära 56cm modell med fattning för lösa blixtadaptrar för de flesta blixtmodeller.

Walimex håller på att uppdatera sina standardsoftboxar och förhoppningsvis finns de uppe i e-butiken före jul. .

I bilden ovan syns Walimex nya monitor. Walimex har uppdaterat sitt sortiment med en rad olika riggar för DSLR video. Modellen ovan ligger på 3495:- (avser endast axelriggen). .

Ljusmätaren Digisky från Gossen hade redan tidigare trådlös triggning av Elinchroms RX kompatibla blixtar/mottagare men uppdateras nu så att man även kan justera effekten på blixtarna direkt från mätaren! Detta är en mjukvaruuppdatering så alla ni som redan har en Digisky kan också ta del av den nya fjärrstyrningsfunktionen. Nu börjar det bli riktigt roligt eftersom detta skapar en helhetsbild med blixtkontroll både från ljusmätaren, kamerasändaren och dator/iPad/iPhone. Besök Gossen för att ladda ner ny uppgradering eller för att läsa mer om mätaren. .

Nu har du ingen ursäkt för att inte kalibrera din skärm! För endast 895:- köper du X-rite´s nya instegsmodell ColorMunki Smile som är en revolutionerande enkel bildskärmskalibrering för  fotoentusiaster, designintresserade och Gamers som vill vara säkra på att färger  och bilder visas rätt och lika oavsett vart och hur de används. Hela kalibreringsprocessen är föredömligt enkel så att alla ska klara av det. Den här kommer att bli en storsäljare! .

Fotomässan är enormt stor och även om man besöker den ett par dagar så har man bara hunnit skumma igenom alla hallar. Eller vad sägs om en hel hall med enbart utskriftsrelaterade produkter med allt ifrån skrivare och ramar till superexklusiva fotoalbum från italien. .

Carl Zeiss hade en trevlig monter med ovanstående snygga inslag. . Ibland kommer det produkter med lösningar som man bara tänker - varför har man inte gjort det där tidigare? Som bakgrundsstativet ovan. Lastolite har tagit fram nya modeller där man har gjort fästet till bommen vinklingsbart. Hur många gånger har man inte stått med ett vanligt bakgrundsstativ där man först skjuter upp ena sidan en bit, sedan går till nästa sida och gör samma sak, därefter tillbaka för att skjuta upp en bit till osv. tills man är klar med önskad höjd. Alternativt så behöver man vara två för att göra det enklare. Med Lastolites nya stativ går detta mycket smidigare... . Lastolites softboxar i Ezybox II serien har fått ett helt nyutvecklat fäste som gör att användaren kan ansluta både vanliga studioblixtar (med passande adapter) och Elinchroms Ranger Quadra blixtar. Fästet till Ezybox II ger även möjlighet att montera vanliga speedlights (kamerablixtar) vilket gör softboxarna väldigt flexibla i användning. . Lastolite utökar sitt stora sortiment av hopfällbara bakgrunder med sin "Urban" serie som innehåller ett antal riktigt snygga bakgrunder med fokus på rostig metall, graffiti, tegelvägg mm. Bakgrunderna har storleken 1,5 x 2,1 meter och har två motiv på varje bakgrund (ett på varje sida). Urban Collapsible kostar 2195:-. Klicka här för fler bildexempel >> En annan nu bakgrundsnyhet är Lastolite Panoramic Background. Ett passande tillbehör för bröllop, bal och eventfoto eller i olika filmsammanhang. Bakgrunden finns i svart och chromakey grönt. . Har du köpt en av färgerna så kan du komplettera med tygöverdraget med den andra färgen i framtiden. I bilden ovan kan du se hur man monterar Panoramic bakgrunden. .

Die Liebesbrücke

Mässan är som sagt gigantisk och det här var bara ett axplock av de nyheter och intressanta produkter som visas. Nästa mässa hålls i September 2014 och den här rapporten får avslutas med en bild över en av sevärdheterna i Köln.

Precis bakom Domen finns en bro, i folkmun kallad "Die Liebesbrücke" - Kärleksbron. En gång för länge sedan gick ett förälskat par ut på bron. De satte fast ett hänglås och kastade nycklarna i Rhen som ett bevis på deras eviga kärlek. Sedan dess har tusentals hänglås satts fast, ofta med namn och datum ingraverade.

/ Andreas Boström

.

Orderkommentar
Lägg till rabattkod