Fri frakt över 2000 kr
Vi bygger om - Ursäkta att det saknas produkter i många kategorier

Översikt och test av headset och earsetmikrofoner

Översikt och test av headset och earsetmikrofoner

För en tid sedan gjorde vi ett jämförande test mellan olika headset och earset-mikrofoner för att få en översikt över vanligt förekommande modeller på marknaden. Vid samtal med en branschkollega hade vi då och då pratat om vilka mikrofoner vi brukade jobba med och rekommendera i olika situationer och vi hade givetvis lite olika favoriter och erfarenheter. I samband med att en kyrka med olika användare skulle få testa några olika modeller så passade vi på att samla ihop ett större antal för utvärdering under en kväll. Det här är dock inga djuplodande recensioner utan ett utdrag av egna reflektioner och jämförelser från kvällen. 

 


 

Countryman E6 earset mikrofon

Countryman E6 (E6OW5LMO)


Modelltyp:
 Earset. Olika modeller finns med rundupptagande eller riktad karaktär och tre känslighetsnivåer beroende på användningsområdet. Vi testade den vanligaste som är rundtagande och odämpad. Finns i beige eller svart färg. Båge för omvandling till headset finns också att köpa som tillbehör. 

Hantering:
 Lätt att ta på och sitter bra men i mer rörliga sammanhang bör den som många andra tejpas. Bra med avtagbar anslutningskabel som kan bytas vid slitage eller vid användning med olika fabrikat på sändare. 

Listpris 150928
: 3950:- inkl.moms. Kabel med kontakt för det fabrikat av ficksändare som du har tillkommer. Prisexempel: Sennheiser Evolution: 940:- inkl. moms. AKG: 790:- 

Intryck från testet:
 Det här är en modell som vi har jobbat med i många år och som är populär och frekvent använd för såväl scen och teatersammanhang som kyrkor och konferens. E6:an har ett naturligt talljud med bra kropp, hög ljudkvalitet och tydlighet. Den här modellen har en ljudkaraktär som vi upplever går igenom ljudbilden på ett bra sätt vid sång.

Länk till produkten i e-butiken.

 


 

VT901 earset

Voice Technologies VT901MKII


Modelltyp:
 Earset. Rundupptagande karaktär. Finns i svart och beige färg. 

Hantering: Lätt att ta på, sitter väldigt bra och har en diskret utformning som passar lika bra för scen som presentation. Bra med avtagbar anslutningskabel som kan bytas vid slitage eller vid användning med olika fabrikat på sändare.

Listpris 150928: 3370:- inkl.moms. Kabel utan kontakt ingår. Kontakt och lödning hos importören kostar som exempel 295:- för Sennheiser Evolution.  

Intryck från testet: Vi har inte sålt Voice Technologies tidigare så det här testet var extra spännande med den anledningen och blev en positiv överraskning. VT901 blev snabbt en favorit under kvällen. Den har ett väldigt naturligt och behagligt ljud som är lättlyssnat vid tal. Jämfört med DPA som beskrivs längre ner har den lite mer botten som lätt kan skäras efter behov. Vi upplevde det som väldigt lätt att skruva till ett bra ljud med 901:an. Jämfört med E6 som blev vår andra favorit så är den lite snällare vilket känns behagligare vid tal men E6 går fram bättre i ljudbilden vid sång. E6 låter dock aningen plattare men nu petar vi i detaljer. Båda är riktigt bra.

 


  

VT910 earset

Voice Technologies VT910


Modelltyp:
 Earset. Rundupptagande karaktär. Beige färg.


Hantering: 
Lätt att ta på och sitter bra. Har till skillnad från VT901MKII en fast kabel där man väljer kontakt vid köptillfället (löds hos grossisten i Sverige). 


Listpris 150928: 
1737:- inkl.moms. Kabel utan kontakt ingår. Kontakt och lödning hos importören kostar som exempel 295:- för Sennheiser Evolution.  


Intryck från testet: 
Jämfört med VT901 så är den inte lika väldefinierad i upplösningen men har fortfarande den behagliga karaktären med naturligt ljud för tal. Priset speglar ljudkvalitén om man jämför med de dyrare men det här blir nog favoriten i den lägre prisklassen och antagligen en av de modeller som vi kommer att sälja mycket av framöver. En väldigt prisvärd modell. Rekommenderas!  


Länk till produkten i e-butiken.

 


 

DPA D-fine 66 earset mikrofon

DPA Omni 4066 D-fine


Modelltyp:
 Earset. Rundupptagande karaktär. Serien D-fine finns i många olika utföranden. Både som earset och headset, olika längd på bom, svart eller beige färg, samt med riktad eller rundupptagande karaktär. 


Hantering: 
Den här modellen upplevde vi som något krångligare att ta på (antagligen en vanesak) men när den väl satt så var den väldigt stabil. Bra med avtagbar anslutningskabel och kontakt som kan bytas vid slitage eller vid användning med olika fabrikat på sändare.


Listpris 150928: 
6119:- inkl.moms. Kontakt för det fabrikat av ficksändare som du har tillkommer. Prisexempel: Sennheiser Evolution: 894:- inkl. moms. 


Intryck från testet
Den här mikrofonen har högst pris i samlingen vilket ger höga förväntningar. Och visst levererar den! Det här är nog den bästa modellen för sång och scenframträdanden med ett fylligt och kraftfullt ljud som gör att sången inte låter tunt. Riktigt bra! Möjligen anar vi en tendens till att låta lite instängt ibland men jag hade velat köra den i fler livesammanhang för att kunna stå för den detaljen.

 


 

Sennheiser EAR1

 

Sennheiser Ear Set 1


Modelltyp:
 Earset. Finns i beige eller svart färg. 


Hantering:
 Lätt att ta på, sitter bra och stabilt. Bra med avtagbar anslutningskabel som kan bytas vid slitage. 


Listpris 150928
: 2132:- inkl.moms. Kabel med kontakt för Sennheiser ingår i priset. 


Intryck från testet:
 Ear Set 1 har ganska mycket botten vilket inte är några problem att skära i mixen men den låter ändå lite luddigt och saknar topp samtidigt som den känns instängd i mellanregistret. Vi upplevde ljudet som ganska platt och lite jobbigare att lyssna på vid tal. 

 


 

Countryman E6 earset

 


 

VT800 headset mikrofon

Voice Technologies VT800H


Modelltyp:
 Headset. Riktad upptagningskaraktär. Finns i både svart och beige färg. 


Hantering:
 Bra passform och rejäl konstruktion. Fast kabel.


Listpris 150928
: 4800:- inkl.moms. Kabel utan kontakt ingår. Kontakt och lödning hos importören kostar som exempel 295:- för Sennheiser Evolution.  


Intryck från testet:
 Till skillnad från de flesta mikrofoner i den här jämförelsen så är VT800H av riktad karaktär och passar därför situationer där det är större risk för rundgång. Rent generellt låter de rundupptagande modellerna bättre och är vanligare men VT800 låter helt enkelt väldigt bra. Troligen det bästa jag har lyssnat på bland riktade headset. Precis som earset-mikrofonerna från VT så hade den här ett behagligt och öppet ljud som var lätt att ratta. Med ett pris på runt 5000:- med kontaktering så ställs höga krav på ljudkvalitén och det tycker jag att VT800 lever upp till. 

 


 

Monacor HSE-310 headset mikrofon

Monacor HSE-330


Modelltyp:
 Headset. Rundupptagande karaktär. Beige färg. 


Hantering:
 Lätt att ta på och sitter ganska bra. Fast kabel. Headsetet finns i fler modeller med kontakter för olika fabrikat av ficksändare. 


Listpris 150928
: 2550:- inkl.moms. Med kontakt för Sennheiser. 


Intryck från testet:
 Ett alternativ i mellanklassen. Jämfört med VT800 så blir skillnaderna tydliga där HSE-330 har ett ganska platt ljud som behöver lyftas i diskanten. Inte lika naturligt och behagligt ljud för tal som i VT800 eller hos flera av earseten. En modell som inte är direkt dålig men det finns bättre alternativ. 

 


 

JTS CM-214 riktat headset

JTS CM-214ULi


Modelltyp:
 Headset. Riktad upptagningskaraktär. Finns i både svart och beige färg vilket är bra. 


Hantering:
 Kräver lite justering för att den ska sitta bra. Är inte lika bekväm som de dyrare men helt ok. Har utbytbar kabel och levereras med 3 olika kablar med kontakter för de vanligaste ficksändarna (4-polig mini XLR, 3-polig mini XLR och 3,5mm mini-tele med låsring). Kabel för t.ex. Mipro och reservkablar kan köpas löst. Bra! 


Listpris 150928
: 930:- inklusive moms. Med 3 st kontakterade kablar. 


Intryck från testet:
 Till kvällen hade vi även tagit med 2 headset i budgetklassen från JTS. Med ett listpris på under 1000:- så blir jämförelsen med de andra inte så snäll men JTS överraskade faktiskt positivt. Om vi börjar med den riktade varianten så har den ett lite tunnare ljud men har en karaktär som ändå är rätt behaglig att lyssna på vid tal. På det hela låter CM-214 lite enklare med lägre upplösning i toppen jämfört med dyrare modeller men inte dåligt alls. Särskilt med tanke på priset. Vi har många kunder som det här kommer passa utmärkt för. Vissa pga ekonomin och vissa för att deras anläggning ändå inte kan tillgodogöra sig ett dyrare headset. Bra budgetval! 


 

JTS CM-214F


Modelltyp:
 Headset. Rundtagande upptagningskaraktär. Finns i både svart och beige färg. 


Hantering:
 Kräver lite justering för att den ska sitta bra. Är inte lika bekväm som de dyrare men helt ok. Har utbytbar kabel och levereras med en 4-polig mini-XLR som passar samtliga JTS ficksändare. Kabeln är utbytbar och som tillbehör finns kablar med andra kontakter för andra fabrikat på ficksändare. 


Listpris 150928
: 930:- inkl. moms. Med kabel och kontakt för JTS. Kablar för andra fabrikat av ficksändare är billiga och kostar ca 100:- 


Intryck från testet:
 CM-214 finns både med riktad och rundupptagande karaktär och som i de flesta fall låter den rundupptagande bättre. Lite mer kropp i ljudet mot den riktade och lite mer upplösning och luftigare ljud. Även den här har ett enklare sound och behöver rattas mer jämfört med t.ex. HT800. Men för 930 spänn är det här inte dumt alls. Med tanke på dramagrupper, skolor m.fl. som inte kan eller vill lägga mer på en mikrofon så passar det här utmärkt. Jag har hört många alternativ i den här prisklassen som låter sämre. Bra budgetval! 

 


 

Vi har fler modeller

Förutom ovanstående så finns det en rad headset och earset som vi säljer mycket av men som inte kom med i testet för att de dels inte passade den Sennheiserutrustning som vi testade med under kvällen eller för att de inte fanns på hyllan vid tillfället. Exempel på modeller som hade varit intressanta att jämföra med är AKG C111LP, Audac CMX 706 och 726, Mipro MU-53HNS och 55HNS

 


 

Sammanfattning


Även om det här inte är en ren regelrätt recension av varje modell eller att vi hade möjlighet att köra olika livesituationer så gav kvällen oss en klarare bild över några av marknadens vanligaste huvudburna mikrofoner.

Ekonomi, fabrikat på trådlöst system, huvudsakligt användningsområde, användarens egna preferenser mm påverkar givetvis valet av mikrofon. Det finns t.ex. sällan anledning att rekommendera något annat än Mipros egna headset till en kund som köper deras portabla talanläggningar även om en annan modell i sig kan låta bättre. Det är helt enkelt tillräckligt bra och ger bäst ekonomi. Med andra ord så är inte en specifik mikrofon passande för alla kunder.

Men det vi fick med oss var att Countryman E6 och Voice Technologies VT901MKII är två professionella alternativ som låter väldigt bra i sin prisklass och blir nog förstavalet i många lägen. VT910 var också en modell som stack ut positivt och som vi varmt kan rekommendera i mellanklassen.

Men headseten då? Jo, tittar man på antalet sålda mikrofoner så dominerar earsetmodellerna och är det som efterfrågas mest bortsett från hos våra gym och sportkunder som köper andra sorters mikrofoner som inte är med i den här gruppen. Men i vissa fall så passar givetvis headset bättre även till tal och sång och då har vi också fler alternativ som t.ex. VT701MKII eller Countryman H6.

Hoppas du fick ut något av den här översikten och tveka inte att kontakta oss för tips och råd gällande valet av mikrofoner.


/Andreas Boström

 


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Orderkommentar
Lägg till rabattkod